Animatie: een versimpelde weergave van de werkelijkheid

door - Orange Films

Orange Films

Wat doe je als je complexe en ingewikkelde informatie duidelijk wil communiceren? Het antwoord spreekt voor zich: je probeert die informatie zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Je laat allerlei randzaken weg en beperkt je in eerste instantie tot wat echt belangrijk is. Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen die lastige informatie of ingewikkelde processen uit te leggen aan de hand van beeldmateriaal. Wij mensen zijn immers visueel ingesteld en hebben dus veel baat bij het gebruik van beeld. Maar hoe zorg je er nou voor dat je aan de hand van beeld die complexe informatie duidelijk maakt, terwijl je allerlei randzaken achterwege laat?

Een animatie is per definitie een versimpelde weergave van de werkelijkheid. In een animatie wordt de werkelijkheid uitgekleed tot alleen de essentiele zaken over blijven. Dat kunnen bijvoorbeeld uiterlijke kenmerken zijn van "poppetjes" die gebruikt worden om een animatie te verduidelijken, zoals je ziet op het plaatje hiernaast. Maar ook uiterlijke kenmerken van de omgeving waarin de animatie zich afspeelt, kunnen vaak worden weggelaten.

Die uitgeklede versie, ofwel versimpelde weergave van de werkelijkheid, zorgt ervoor dat onze hersenen minder prikkels te verwerken krijgen wanneer we de animatie bekijken. Daardoor kunnen we onze aandacht volledig richten op zaken, die er voor het uitleggen van bijvoorbeeld een ingewikkeld proces, wel toe doen. En omdat we onze aandacht volledig op de essentiele zaken kunnen richten, onthouden we die over het algemeen beter.

Een animatie kent natuurlijk verschillende verschijningsvormen. Zo kun je ervoor kiezen om een 2D animatie of een 3D animatie te laten maken. Beide animatievormen zijn versimpelde weergaven van de werkelijkheid. Een 2D animatie laat echter, zoals de naam al zegt, slechts 2 dimensies zien. Er zit in die animatievorm geen diepte. Een 2D animatie is dus in principe een nog meer uitgeklede versie van de werkelijkheid. Toch wil dat niet per definitie zeggen dat de informatie uit een 2D animatie beter onthouden wordt. Voor het uitleggen van sommige processen is het nou eenmaal een vereiste dat de animatie 3 dimensies laat zien. Een 2D animatie zou in zo'n geval juist een te simpele weergave van de werkelijkheid zijn. De keuze voor een 2D animatie of een 3D animatie hangt dus logischerwijs aan de complexiteit van het uit te leggen onderwerp.

Ook ingewikkelde informatie duidelijk maken aan de hand van een animatie? Neem dan contact met ons op!

Terug naar blog