Over de ware kracht van live video

door - Orange Films

Orange Films

Live video is hot. YouTube is bezig met het bouwen van een nieuwe app waarmee het de strijd kan aangaan met Twitter’s Periscope en het wat kleinere Meerkat. En sinds Facebook zich met Facebook Live in het live video wereldje is gaan mengen, nemen de mogelijkheden ongekend snel toe.

Zo kan een onderwijsinstelling bijvoorbeeld gebruik maken van de mogelijkheid een Q&A sessie te houden met een docent. Een overheidsinstantie kan diezelfde Q&A sessie houden om specifieke vragen van burgers op een snelle en effectieve manier te beantwoorden. Commerciële bedrijven kunnen hun volgers een uniek kijkje achter de schermen bieden of diezelfde volgers deelgenoot maken van een productlancering.

Live video geeft mensen, bedrijven en organisaties dus de mogelijkheid om op een makkelijke en goedkope manier contact te leggen met hun beoogde doelgroep. Maar waarom precies zou je het maken van een live video overwegen? En wat is nou eigenlijk de meerwaarde van het maken van een live video?

Live video laat zien wie je echt bent

De grootste kracht van live video ligt besloten in de authenticiteit die je ermee kunt uitstralen. Mensen, bedrijven en organisaties kunnen hun volgers laten zien wie ze nou eigenlijk écht zijn en waar ze écht mee bezig zijn. Live video geeft je de kans om je doelgroep een vernieuwend kijkje in jouw keuken te geven. Een echt kijkje in de keuken. Zonder enige opsmuk.

Er is met andere woorden geen sprake van een picture perfect, maar van realtime reality. En dat spreekt mensen ook aan. Niets zo fijn als menselijkheid binnen een organisatie. En mensen nemen uiteindelijk ook sneller wat aan van andere mensen dan van merken.

Bedenk echter wel van te voren wat je wil vertellen, maar vooral ook hoe je over wil komen. Live video geeft je de kans om mensen op de huid te volgen, maar in hoeverre past dat bij jouw beoogde imago? En wat voor gevolgen hebben live streams met een lage productiekwaliteit bijvoorbeeld voor je uitstraling en geloofwaardigheid? Bedenk dus van te voren wat je met je live video wil bereiken en kies een stijl die daarbij past. Ga je voor een rauwe live registratie of kies je voor een vooraf geschreven script en neem je de video op in een studio? Waar je ook voor kiest, onthoud wel: maak je live video niet te gelikt, want dan verlies je aan geloofwaardigheid en authenticiteit. Het is en blijft immers live video.

Creëer betrokkenheid met live video

De verschillende platformen die live video diensten aanbieden, hebben een ding gemeen. Ze bieden kijkers de mogelijkheid tot interactie met de afzender van de video. De afzender van een live video kan zelfs zijn of haar stream aanpassen naar aanleiding van de reacties van de kijkers. Dat geeft de kijkers het gevoel dat hun mening er toe doet.

Op die manier creëer je een grote mate van betrokkenheid. Die betrokkenheid is vaak vele mate groter dan die van een gelikte bedrijfsvideo of iets dergelijks. Daarnaast kan een live video vaak rekenen op prima kijkcijfers. Omdat de video live is en er ieder moment wat onverwachts kan gebeuren, blijven kijkers ook langer hangen.

Wanneer je een livestream goed aankondigt, vergroot je uiteraard ook de kansen op meer interactie en betrokkenheid. Met Periscope kun je makkelijk je live video aankondigen via een gekoppelde Twitter account. Jouw Facebook volgers krijgen een notificatie direct wanneer jouw live stream begint. Bedenk van te voren manieren om ervoor te zorgen dat jouw kijkers betrokken raken bij jouw live video’s.

Vergroot je vindbaarheid met live video

Live video krijgt in de algoritmes van Facebook en andere sociale media een hogere indexering dan alle andere content. Op die manier vergroot je met jouw live video direct ook jouw online vindbaarheid. Ook live video’s die enkele uren geleden draaiden, worden door Facebook nog enorm hoog geïndexeerd. Betere zichtbaarheid betekent met live video dus automatisch een betere vindbaarheid.

Conclusie?

Live video heeft al met al enorme potentie vanwege de authenticiteit die je er mee uit kunt stralen. Daarnaast is een sterk punt ook de hoge mate van betrokkenheid die de video’s teweeg kunnen brengen. Tot slot is het een interessant middel om je online vindbaarheid een flinke boost mee te geven. Zeker het overwegen waard dus!

Terug naar blog