Onderscheidend online reputatiemanagement met video testimonials

door - Orange Films

Orange Films

Recensies, testimonials, reviews. Allemaal vormen van mond-tot-mond reclame op het internet. En niets is over het algemeen zo krachtig als goede mond-tot-mond reclame. Reclame van een tevreden klant is daarom misschien wel de beste reclame die er is. Uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat mensen vaak online reviews, recensies en testimonials checken voordat ze tot een aankoop overgaan.

Online reputatiemanagement

Bijvoorbeeld video testimonials vormen dus een belangrijke beslissingsfactor binnen een aankoopproces. Consumenten baseren hun beslissing met andere woorden op jouw online reputatie. Het is als ondernemer dus slim om actief bezig te zijn met die video testimonials, om zo je eigen online reputatiemanagement in de hand te houden. Vraag je klanten actief om testimonials. Mensen geloven nou eenmaal sneller wat van andere mensen dan van merken.

Een toename van het aantal conversies

Of je nu in de B2B-branche of in de B2C-branche onderneemt: video testimonials zorgen voor een toename in het aantal conversies. Over het algemeen vertrouwen consumenten je producten en/of diensten meer wanneer ze online reviews, recensies of testimonials tot hun beschikking hebben. Op basis van dat vertrouwen schaffen ze vervolgens sneller jouw product of dienst aan. Uiteraard is het wel belangrijk dat je reputatiemanagement eerlijk en oprecht blijft. Zo creëer je de juiste merkverwachting en voorkom je schade aan je online reputatie.

Vergroot je online vindbaarheid

Recensies, testimonials en reviews zijn ook erg goed voor je online zichtbaarheid en vindbaarheid. Op het moment dat je veel reviews binnenkrijgt via Google of sociale media zoals Facebook, ben je beter vindbaar via die verschillende platformen. Het is echter wel zaak om te blijven zorgen voor nieuwe aanwas, omdat de meest recente door zoekmachines als Google het hoogst worden geïndexeerd. Online reputatiemanagement moet met andere woorden een constante factor binnen je bedrijfsvoering zijn.

Kijk verder dan de standaard reviews, recensies en testimonials

Het is dus verstandig om op een regelmatige basis met je online reputatiemanagement bezig te zijn. Het is echter wel belangrijk niet te vervallen in proces van het aanvragen en verkrijgen van standaard reviews, recensies of video testimonials. Niets is zo inhoudsloos als een 5 sterren beoordeling zonder uitleg of bewijs. Op die manier komt jouw online reputatiemanagement onbetrouwbaar en ongeloofwaardig over, wat je reputatie uiteraard geen goed zal doen.

Vraag je klanten wat jouw product of dienst echt voor ze heeft betekend. Laat je klanten een goed verhaal vertellen door middel van het aanhalen van een conflictsituatie. Laat ze uitleggen met welk probleem ze zaten, wat jouw product of dienst voor oplossing heeft geboden en welke vruchten ze daar nu van plukken. Onthoud ook hier: wees oprecht en eerlijk. Zo creëer je immers de juiste merkverwachting en voorkom je onnodige reputatieschade.

Video als onderscheidend middel

Video is een mooi middel om je online reputatiemanagement echt uniek te maken. Een video testimonial komt over het algemeen geloofwaardiger over dan een geschreven testimonial, omdat het échte mensen zijn die vertellen wat jouw product of dienst voor hen betekent. Een video testimonial straalt daarnaast meer authenticiteit uit dan een geschreven testimonial. Zoals gezegd nemen de meeste mensen eerder wat aan van andere mensen dan dat ze wat aannemen van merken.

Een video testimonial is voor bezoekers van je website ook makkelijker te consumeren dan een lap tekst waarin een klant vertelt wat jouw product of dienst voor hen betekent. Daarnaast geeft een video testimonial jouw product of dienst, en daarmee ook jouw merk, een professionele uitstraling. Tot slot is het nog een pluspunt voor je online vindbaarheid. Zoekmachines waarderen video’s namelijk over het algemeen hoger dan een lap tekst. Video testimonials zijn al met al een onderscheidende manier voor het bedrijven van online reputatiemanagement.

Terug naar blog