Weg met de standaard video testimonial!

door - Orange Films

Orange Films

Een tijdje terug publiceerden we een blog over het belang van online reputatiemanagement. In die blog haalden we al even kort aan dat voor echt onderscheidend reputatiemanagement standaard video testimonials vermeden moeten worden. Maar hoe doe je dat precies? Hoe zorg je ervoor dat jouw klanten een uniek, onderscheidend en tegelijkertijd geloofwaardig verhaal vertellen?

Verhaalvorm met conflictsituatie

Vraag je klanten in verhaalvorm te vertellen wat jouw product of dienst echt voor betekent. Zorg ervoor dat ze dat verhaal altijd opbouwen met een conflictsituatie in het achterhoofd. Laat je klanten uitleggen met welk probleem ze zaten, wat jouw product of dienst voor oplossing heeft geboden en welke vruchten ze daar nu van plukken. Dat verhaal mag best persoonlijk en specifiek zijn. Op die manier wint het namelijk aan geloofwaardigheid en authenticiteit. En dat wordt gewaardeerd door mensen die voor het eerst kennis maken met je onderneming.

Noem het bedrijf van de klant expliciet en vertel ook wat zij precies doen. Zo wordt het geloofwaardiger en begrijpelijker dat jouw product of dienst daaraan heeft bijgedragen. Ga niet de voordelen van een product of dienst op sommen, maar schets een duidelijke voor en na situatie met betrekking tot het gebruik van jouw product of dienst. Op die manier komt de conflictsituatie geloofwaardiger uit je verhaal naar voren. Je kunt je klanten wel laten vertellen over een favoriet aspect aan jouw product of dienst. Ook dat geeft jouw video testimonial een meer authentieke uitstraling.

Bedrijfsfilm in het klein

Een verhalende video testimonial met aandacht voor de conflictsituatie is in principe een bedrijfsfilm in het klein. Het laat goed zien wat jouw product of dienst concreet voor je klanten kan betekenen. Het opzetten van een reeks video testimonials kan dus een goede manier zijn om je product of dienst, en daarmee je merk, goed in de markt te zetten.

Een geloofwaardige video testimonial laat ook meerdere mensen aan het woord. In de ideale situatie komen die mensen uit verschillende lagen binnen het bedrijf van de klant. Laat ze allemaal vertellen wat zij in hun werkzaamheden specifiek aan jouw product hebben gehad.

Wissel die talking heads wel af met beelden die het verhaal van de video testimonial onderschrijven om het geheel wat minder statisch te maken. Daarnaast is het vooral belangrijk te onthouden dat een video testimonial niet over jou of je bedrijf gaat. Een goede video testimonial gaat over wat jij met jouw bedrijf voor je klant betekent. Pas er wel voor op dat je video testimonial niet te inhoudelijk wordt. Op die manier worden het een regelrechte case study. Uiteindelijk moet een video testimonial vooral ook het goede gevoel oproepen. Creëer daarom ruimte voor een grapje en een ontspannen sfeer. Dan wordt de video testimonial wat ongedwongener en behoudt de video toch authenticiteit.

Creëer de juiste merkverwachting

Belangrijk is vooral ook de je met jouw video testimonials de juiste merkverwachting creëert. Als blijkt dat jouw testimonials niet stroken met je de kwaliteit die je levert, kost dat je op midden-lange termijn de kop. Je imago loopt dan een flinke knauw op, omdat je merkbelofte niet overeenkomt met je merkidentiteit. In de ideale video testimonial is je merkverwachting dus exact gelijk aan je merkidentiteit.

Benieuwd naar ons alternatief op de standaard video testimonial? Neem dan contact met ons op.

Terug naar blog