What's Video Trending in 2019

door - Puck van Overvest

Puck van Overvest

Je kent het vast wel: je logt even in op Facebook om wat met je vrienden te kletsen, je dagelijkse portie nieuws te halen of grappige kattenfilmpjes te bekijken. Voor je 't weet, ben je een paar virals verder en heeft Nike je met een flitsende video alweer verleid tot het kopen van een nieuwe sporttrui. Verdorie, het is ze weer gelukt.

Sinds videomarketing zijn weg heeft gevonden in de inbound marketing, is het niet meer weg te denken in online campagnes. Deze vorm van marketing met de focus op video groeit nog steeds met het jaar. Zo zegt meer dan de helft van online bezoekers dat het kijken van productvideo's hen meer vertrouwen geeft in het doen van online aankopen. Maar ook in het bedrijfsleven zegt 65 procent van de leidinggevenden de website van de marketeer te bezoeken en 39 procent belt een leverancier nadat ze een video hebben gezien. Naar verwachting zal 85 procent van het totale internetverkeer bestaan uit bewegende beelden dit jaar. De video bubbel lijkt groter en groter te worden, zonder dat deze nog uit elkaar spat. Welke richting wordt deze in het jaar 2019 in geblazen? Lees het hieronder!

(Even geen tijd om alles aandachtig te lezen? Bekijk dan de infographic onderaan deze blog!)

 

 

1. Live video

Sinds 2016 groeit live video met het jaar en ook wederom gaat dit in 2019 stijgen in populariteit op platforms zoals Facebook en Instagram. Ook YouTube doet mee in de game. Onderzoek wijst uit dat je met deze vorm van video jouw publiek meer bij je content betrekt, door de mogelijkheid om te reageren, te liken en het gevoel te geven er echt een beetje bij te kunnen zijn. Hierdoor blijft men langer kijken dan bij opgenomen video's. Live video kan de consument stimuleren om eerder aankopen te doen of zelfs te betalen voor een bepaalde livestream om een favoriete sportatleet, sportteam of artiest te zien. Naast live video komt ook vloggen op in de content marketing. Hiermee bouw je een community op en geraak je makkelijk met je doelgroep in contact. De kijker kan zo een beetje bij je bedrijf 'naar binnen gluren'.

Dit fenomeen is vooral in opkomst binnen B2C bedrijven, maar het maakt live video er niet minder interessant op binnen B2B marketing. Zo kun je met live video meerdere video's maken van een evenement, die voor verschillende partijen interessant zijn. Ze zijn vaak van goede kwaliteit en breed inzetbaar, zoals online op LinkedIn. Dit kunnen beelden zijn van bijvoorbeeld experts die over bepaalde (marketing gerelateerde) onderwerpen praten, waarover kijkers met hen in gesprek kunnen gaan.

Zelf hebben wij ook afgelopen jaar behoorlijk wat met livestream uitgeprobeerd, inclusief gasten en sponsoren per uitzending. Het bleek een leerzame uitdaging die ons heeft geprikkeld om zeker dit jaar ook hiermee verder aan de slag te gaan. Lees in deze blog hoe het ons tijdens en rondom de uitzendingen is vergaan!

 

2. Persoonlijke videoboodschappen

De online markt van tegenwoordig is overweldigend en alomtegenwoordig, waarbij concurrentie voortdurend op de loer ligt. Hierbij is het meer dan ooit van belang om jouw content te personaliseren en te focussen op de wensen van een alsmaar groter wordende doelgroep. Om online klantgerichte marketing relevant en effectief te maken is een gepersonaliseerd aanbod dus van groot belang. Interactieve en liquid content zijn hierbij de bouwstenen en bovendien erg in de groei.

Persoonlijke e-mails zijn verleden tijd en omgetoverd tot video. Misschien binnenkort al zal jij zelfs een totaal andere video zien dan je vrienden, op basis van persoonlijke voorkeuren, interesses of andere gegevens. Stel je voor dat jij gevoeliger bent voor autoriteit: dan krijg jij eerder een reclame met een expert en de klassieke witte labjas te zien dan ik. Persoonlijke video's worden ingezet om de doelgroep nog beter te benaderen en een relatie op te bouwen met je doelgroep. Bekijk hier hoe het Sydney Opera House dit op een originele manier heeft toegepast!

Maar deze effectieve techniek wordt ook dichterbij huis ingezet. Zelf werken wij samen met JamesConnects. Zij hebben een tool ontwikkeld om interactieve en persoonlijke video's te maken en te meten, vooral gericht op de saleswereld. Hoe dit precies werkt, wordt in deze video uitgelegd.

 

3.B2B van desktop naar mobiel

Websites, platforms en webshops worden over het algemeen minstens 25 procent bezocht met smartphone. Bij sommige bedrijven zal dit inmiddels al zijn verdubbeld. Dit heeft veel consequenties voor de manier waarop je je platform opbouwt en ontwerpt. Naast dat het allereerst moet passen bij mobiel formaat, moet het bijvoorbeeld ook nog eens gebruiksvriendelijk en overzichtelijk zijn. Ook is het gedrag van een mobiele bezoeker anders, zoals zijn of haar intentie en beschikbare tijd. Dezelfde cijfers kwamen ook bij ons naar voren. Daarom hebben we onze website en video's hierop toegepast. Wat jij misschien nu direct af kan lezen van je telefoon...

 

4. Social influencers

Deze 'BN'ers' zijn een effectieve manier om jouw merk te promoten en deze organisch en authentiek op de kaart te zetten, door een geheel nieuw soort mond-tot-mond reclame. Je wil jouw product of dienst natuurlijk aanprijzen aan een zo groot mogelijke doelgroep. Een influencer heeft volgers genoeg om dit publiek te kunnen bereiken. Met hoge kwaliteit content (die jij nu dus enigszins uit handen kunt geven) kunnen zij subtiel en minder irritant dan andere reclames bepaalde partijen aanprijzen. Verschillende platforms kunnen jou hierbij helpen. Talloze, grote bedrijven zoals Albert Heijn, Douwe Egberts, Asics, Adidas en nog veel meer zijn al voorgegaan.

Let wel: een influencer moet in enige mate bij jou passen. Een modepopje die jouw nieuwe lijn vrachtwagens aanprijst, zou natuurlijk niet zo logisch zijn.

 

5.Swipe-to-buy content

Online shoppen wordt steeds eenvoudiger en uitgebreider. Het aanbod is groot en weet op allerlei platforms te verschijnen. Maar de advertenties blijven niet alleen foto's of tekst. Deze worden met video bemiddeld. Advertenties worden bij de shoppable content van tegenwoordig in de video's zelf verwerkt: de kijker hoeft enkel op het product zelf te klikken en wordt al doorgelinkt naar de aanbieder. Het blijkt dat bijna alle shoppers een video behulpzaam vinden wanneer een keuze moet worden gemaakt in een aankoop.

 

6. Video e-learning

Zit je net lekker in je workflow en je moet nog honderd e-mails versturen, twintig telefoontjes plegen en nog zo'n dertig mensen spreken, word je met zijn allen in een zielloze ruimte gestopt om bevraagd te worden over het belang van memoblaadjes. Klinkt bekend? Deze lange, ineffectieve trainingsdagen zijn voorbij. Met video kan in korte tijd veel meer worden getoond dan woorden. Het maakt een complex onderwerp veel simpeler of een saai onderwerp juist leuker. Webinars, live workshops en cursussen worden met video professioneler, uitgebreider en inhoudelijker. En dat allemaal lekker thuis onderuit gezakt op de bank, met de pantoffels en koffie op schoot. Video werkt dus kosten- en tijdbesparend en kan goed zijn voor zowel je klanten als binnen jouw bedrijf zelf.

 

7. Drone video's

Eerder waren drone video's alleen voor professionele videografen met grote budgetten of werden vooral ingezet in documentaires om uitgestrekte landschappen uit te lichten. Tegenwoordig kunnen drone video's ook in trouwfilms worden gevonden (zo ook bij ons met als naam MaiMai trouwfilms!) of evenementen (zie hier de aftermovie van het CK Congres 2018). Op sommige plekken zijn drones verboden, wat 't soms nog wel eens lastig maakt om precies te filmen wat je wil. Daar heeft Google iets op gevonden en Earth Studio gelanceerd. Je kan met de Google satellieten nu zelf een dronefilm maken - zonder drone -. Maar... het is wel van een flinke afstand geschoten, natuurlijk. Als je een specifiek onderwerp in beeld wil dat bijvoorbeeld niet een groot gebouw is, is het wat minder nuttig. Google Earth Studio is dus vooral voor locatie en establishing shots, niet voor producten. Want van de nieuwste BMW (zie hier de promofilm!) zijn natuurlijk geen beelden. Het nieuwe Google platform kan dus vooral ondersteunend werken, maar je script erop baseren, zit er nog niet echt in.

 

8. Internet haalt televisie in

Op het gebied van aantal kijkuren gaat internet dan toch echt televisie inhalen in 2019. Men zou volgend jaar gemiddeld 170 minuten per dag besteden aan online activiteiten, zoals het bekijken van YouTube video's, het delen van foto's op Facebook en het rondneuzen in webshops. Online (sociale media en web-) video's zijn daarom minstens zo belangrijk als TV commercials. De oudere generatie hecht nog enige waarde aan dit lineaire medium, maar de jongere kijkt dit nauwelijks meer. Online video's en hun zoekvriendelijkheid worden dan ook maximaal geoptimaliseerd, zo ook met KI. Denk hierbij aan het analyseren van ondertiteling en dergelijke. Google maakt zelf ook preview video's waar je in een paar seconden kan zien waar de video over gaat. Ook wij hebben ondertiteling toegepast toegepast in bijvoorbeeld onze e-book videomarketing tips, ook omdat deze vaak worden bekeken zonder geluid. In B2B is dezelfde verschuiving gaande. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van rijke content, zoals video's podcasts en infographics (zoals hieronder!). Video's zijn vierkant (en verticaal) en nemen zo meer ruimte in beslag op je tijdlijn.

 

Tip: strategy first

Dat iets shiny en nieuw is, betekent niet dat je een trend ook meteen hoeft toe te passen. Kijk eerst of een innovatie ook werkelijk past bij jouw bedrijf en wat jij wil uitstralen en ook hieraan iets toevoegt. Je ziet dit bijvoorbeeld bij Virtual Reality dat in opkomst is in de bedrijfswereld. 'We moeten er iets mee doen!', 'waarom dan?' '...omdat zij het ook doen!'. Dit is zeker geen legitieme reden om het te gebruiken. Film is geen doel, maar een middel. Een van onze motto's.

 

We houden je graag op de hoogte van de nieuwste video-ontwikkelingen en onze projecten. Volg je ons al op LinkedIn?

 

 

Terug naar blog