Video marketing: Hoe audiovisuele prikkels je verkoop en omzet boosten

door - Charlotte Kapeczuk & Nick van der Kroft

Charlotte Kapeczuk & Nick van der Kroft

In 1967 werd het eerste reclamespotje op de Nederlandse televisie uitgezonden. Dit gebeurde in een tijd van twee netzenders en de eerste kleurentelevisie. Paniek brak uit bij de dagbladen, die wisten dat de dreiging van televisiereclame niet onderschat moest worden. Geef ze eens ongelijk… De audiovisuele aard van televisie was voor adverteerders een uitgelezen kans om het eens op een andere manier aan te pakken. Tot op de dag van vandaag zullen weinigen daar spijt van hebben gehad.

De daarop volgende jaren kregen steeds meer mensen toegang tot televisie en groeide het bereik én daarmee de invloed enorm. Televisie ontwikkelde zich tot een massamedium waar niemand meer omheen kon. Dit gaf grote bedrijven en multinationals de kans om in één keer miljoenen consumenten te bereiken. Reclame middels film en video werd hierdoor een effectief maar kostbaar instrument dat niet voor iedereen was weggelegd.

De transitie naar online

Hier kwam in de jaren 90 verandering in door de introductie van een game changer van ongekend formaat, namelijk het internet. De opkomst van het internet en de razendsnel toenemende populariteit van social media zoals Facebook brachten eindeloze mogelijkheden met zich mee. Elk bedrijf kon zich online zichtbaar maken zonder dat het ook maar iets hoefde te kosten. Die kans laat natuurlijk niemand liggen! Maar hoe hou je het hoofd boven water op het moment dat steeds meer bedrijven toetreden tot het internet en social media en gebruik maken van al deze mogelijkheden? De consument krijgt een eindeloze stroom aan informatie en content te verwerken.

Al snel veranderde ook de manier waarop we online content tot ons nemen. Steeds vaker laten we de desktop of laptop staan en gebruiken we onze smartphone of tablet. Het internet beperkt zich niet meer tot de lengte van je netwerkkabel en voor iedere website is er tegenwoordig wel een mobiele versie of zelfs een app. We worden steeds flexibeler en checken bij het kleinste beetje vrije tijd onze telefoon.

De perfecte content

Deze situatie maakt het noodzakelijk content op een efficiënte manier aan te bieden. Content moet “easy to digest” en aantrekkelijk zijn. Het moet de zintuigen prikkelen, zonder dat de consument er zelf veel moeite voor moet doen. De uitkomst wordt geboden door audiovisuele content, oftewel: video marketing. De feiten liegen er niet om. Video is ongelofelijk populair. Naast Google is Youtube de grootste zoekmachine ter wereld met miljarden gebruikers. Per dag worden er miljoenen uren aan video bekeken én geupload. Je kunt eigenlijk niet meer om video heen.

Ook op Facebook maakt video steeds meer de dienst uit. Het social medium indexeert net als Google video’s als hoogwaardige content. Video’s worden hoger in je tijdlijn vertoond en Facebook blijft de rol van video vergroten. Zo speelden video’s al automatisch af als je erlangs scrolde, maar zonder geluid. Daar is verandering in gebracht. Het scrollen langs een video zorgt ervoor dat het geluid op laag volume geactiveerd wordt. Uiteraard kan de gebruiker dit zelf uitzetten in zijn instellingen. Daarnaast wordt het mogelijk om behalve horizontale video’s ook verticale video’s te uploaden en blijven video’s zichtbaar in het scherm als je verder scrolt. Ook op bijvoorbeeld Instagram en Snapchat worden de mogelijkheden van video verder uitgebreid. Zo neemt video een steeds prominentere plaats in op social media.

Een uitbreiding van je marketingstrategie

Dit verklaart waarom video in toenemende mate wordt ingezet als online marketingtool. Bedrijven verpakken door middel van video marketing de informatie die ze willen overdragen op een manier die aansluit op de wensen, behoeften en eigenschappen van hun doelgroep. Bovendien is ook het gericht bereiken van je doelgroep geen rocket science meer. Als we zeggen dat bijna 7 miljoen Nederlanders dagelijks actief zijn op Facebook, weet je al genoeg. Daarnaast zijn social media een enorm toegankelijk en laagdrempelig middel voor consumenten om in contact te staan en te interacteren met hun favoriete merken en bedrijven.

Het internetlandschap over vijf jaar

De populariteit van video is nog lang niet op zijn hoogtepunt. In de loop der jaren zal video marketing alleen maar belangrijker worden. Facebookoprichter Mark Zuckerberg denkt zelfs dat de content op het medium over vijf jaar bijna uitsluitend uit video zal bestaan. Er is dus geen twijfel mogelijk dat videocontent de toekomst heeft. Audiovisuele prikkels hebben namelijk een grote stimulerende werking op het menselijk brein. Video wordt vele malen sneller verwerkt dan tekst en daar maken marketeers en adverteerders natuurlijk gretig gebruik van. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat videocontent aantoonbaar meer verkopen en een hogere omzet genereert dan tekstuele content.

Waardevolle investering

Dit betekent niet dat we massaal moeten gaan vloggen of live-video’s moeten uitzenden. Voor elk bedrijf dat video marketing onderdeel wil laten uitmaken van de marketingstrategie, is er een geschikt format, afhankelijk van het beoogde doel. Het uitbesteden van videoproductie kan hierin uitkomst bieden. Je legt je verhaal voor aan een expert die op de hoogte is van de nieuwste trends en technieken rondom video en bepaalt samen een concrete strategie. Het bespaart jou en je team ontzettend veel tijd en je bent daarnaast verzekerd van een kwalitatief eindresultaat dat jouw marketingstrategie zal ondersteunen.

Verken je mogelijkheden

Video marketing groeit uit tot een essentieel onderdeel van de marketingstrategie en mag, net als televisiereclame destijds, niet onderschat worden. “Als filmmaker weet ik niet waar de grenzen van video liggen. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar ontzettend snel op. Dat maakt ons werk natuurlijk des te uitdagender! Wat we wel weten, is dat video marketing nog in de kinderschoenen staat, maar dat het voor elk bedrijf van grote waarde is”, aldus Robin, eigenaar van en filmmaker bij Orange Films.

Terug naar blog