De nieuwste video trends van 2018

Puck van Overvest

In de blog over video in interne communicatie werd het al benadrukt: video is nog steeds een hard groeiend fenomeen. Naar verwachting zal over een paar jaar 80 procent van het internet bestaan uit video. Video is overal en dus onmisbaar, zowel intern als extern. Het belang hiervan in marketing is niet nieuw, wel krijgt het steeds een vernieuwend jasje. Afgelopen jaar zagen we de ‘how-to’ of de Do It Yourself (DIY) video’s op Facebook verschenen van bijvoorbeeld koks of personal trainers, en hoe de functie van live video ontstond. Zo ook groeiden ‘user generated video’s’ in aandacht waarbij de consument vertelt over zijn of haar ervaring van een bepaald product of dienst, zoals ook bij de video testimonial die wij hebben gemaakt voor Cikam.

Maar ook de voorspellingen over nieuwe trends van 2018 worden al uitgebreid besproken. In deze blog lees je over de verschillende jasjes waar video naar verwachting in gestoken zal worden en de voordelen van het gebruik hiervan:

 

1. Live video

Deze functie is in 2017 ontstaan en zal zich verder blijven ontwikkelen. Kijkers kunnen op deze manier een video volgen die live wordt uitgezonden. Tot nu toe lijken Facebook en YouTube de meest geschikte platforms om videoverslagen te doen van productintroducties, Q&A’s, interviews of speciale aanbiedingen. Met de inzet van deze methode creëer je een spontaan en authentiek beeld van jezelf. Deze openheid werkt ook positief voor de betrokkenheid van de kijker bij jouw bedrijf. Daarnaast kan het je aantal views verhogen: mensen blijven over het algemeen drie keer langer hangen bij een live video dan bij een normale video. Door de lage productiekosten is deze methode ook geschikt voor kleinere bedrijven met een wat beperkter budget. Om te voorkomen dat het er amateuristisch kan ogen, is het belangrijk dat dit eventueel wordt begeleid door een professionele partij.

 

2. Be there AND be square: vierkante video’s

Terwijl filmmakers de haren hierover uit het hoofd trekken, is dit voor marketeers een effectieve strategie. Vierkante video’s nemen meer ruimte in beslag in de Facebook tijdlijn en verhoogt de respons en interacties, vergeleken van het 16:9 film formaat. Geluid hoeft hierbij niet een hoofdelement te zijn: 85% van de Facebook filmpjes wordt afgespeeld zonder. Zelf gaan wij ook mee met deze trend en bieden deze dienst het komend jaar aan bij onze klanten.

 

3. Kostenbesparing in film

Een film laten maken is prijzig, terwijl veel content ook door medewerkers zelf gemaakt kan worden. Hier spelen wij al een tijd op in door bedrijven te leren hoe ze dit het beste kunnen inzetten (link van social media). Zo zijn we langs geweest bij tentenbouwwerk.nl en hebben we een workshop “video maken met je telefoon” gegeven aan Start Up Nijmegen. Niet alleen bespaart het kosten, maar pakt dit ook positief uit voor de creativiteit en de interne communicatie binnen het bedrijf met de nieuwe ideeën die door samenwerking ontstaan.  

 

4. Video en e-learning

Het delen van kennis of informatie via video zal ook verder groeien. Wij zijn op dit moment zelf bezig met een e-learning applicatie waarbij men kennis kan delen in video vorm. Deze nieuwe service zal altijd en overal beschikbaar zijn voor de klant. Met de mogelijkheid om deze data en gegevens bij te houden, weet je precies welke video’s interessant worden gevonden en meer aandacht verdienen. Ook kan dit intern worden toegepast om trainingen te vergemakkelijken door hiermee tijd en geld te besparen.

 

5. Video is persoonlijk

Het personaliseren van video’s zorgt voor meer betrokkenheid van de doelgroep en is hard op weg de komende jaren een standaard te worden binnen de marketing. Persoonlijke video’s scoren 42 procent hoger in klik en leads vergeleken met ‘normale’ video’s. Ze worden dus essentieel voor het effectief bereiken van je doelgroep.

 

6. Betaalde of gesponsorde content

Het inzetten van gesponsorde content op Facebook of door middel van social influencers kan zorgen voor een boost in je video marketing, zeker als hierna de mogelijkheid wordt gegeven om direct door te kunnen klikken naar het getoonde product of dienst. Gesponsorde content lijkt in eerste instantie niet direct op reclame, waardoor mensen je content eerder zullen accepteren in plaats van een kritische houding aan te nemen. Op YouTube laten shopping ads al goede resultaten zien. De influencers die hierbij een rol kunnen spelen, kunnen grote invloed uitoefenen op zijn of haar volgers en volgen regelmatig advies op.

 

7. Tijdelijke, mobiele content

Meer dan 80 procent van de tijd die wij surfen op het internet, doen wij met onze smartphone. Steeds meer consument zien hun mobiel als hun belangrijkste apparaat en doen steeds meer aankopen of transacties hiermee. Voor de groei van bereik is het daarom belangrijk dat advertenties ook passend worden gemaakt voor mobiel gebruik, met name voor native advertising. Tijdelijk content, oftewel ephemeral content is een van de populairste nieuwe vormen die worden ingezet. Dit zijn video’s die maximaal 24 uur na het bekijken hiervan verdwijnen. Het geeft een gevoel van exclusiviteit en maakt mensen nieuwsgierig naar wat je hebt gedeeld op bijvoorbeeld Snapchat of Instagram Stories. 

Terug naar blog