Basisingrediënten voor een goed video marketing plan

door - Orange Films

Orange Films

Dat video in een rap tempo de meest gebruikte content op het internet wordt is niets nieuws. Video heeft inmiddels bewezen van onschatbare waarde te zijn voor de (online) marketing van zowel grote als kleine bedrijven en organisaties. Te vaak nog wordt echter vergeten dat je er met alleen krachtige video’s nog niet bent. Afgezien van wat lollige kattenfilmpjes gaat bijna geen enkele video zomaar uit zichzelf ‘viral’. Als je ervoor kiest video te integreren in je communicatiemiddelen, is het uitermate verstandig en eigenlijk noodzakelijk een structureel video marketing plan op te stellen.

Stel een video marketing plan op

Een video marketing plan dus, omdat je er met een mooie en krachtige video alleen nog lang niet bent. Zonder een gedegen video marketing plan raakt jouw video binnen no-time verloren in de diepe krochten van het internet. Zonder een sterke vorm van video marketing blijft jouw kostbare video na verloop van tijd nog steeds steken op welgeteld 26 views. Met andere woorden: zonde van de investering. Met een sterk video marketing plan zorg je er echter voor dat jouw doelgroep en potentiële klanten je video’s wél te zien krijgen. Daarvoor zijn enkele basisingrediënten beschikbaar.

Video marketing via YouTube & Vimeo

Allereerst is het slim om YouTube en Vimeo een plek te geven in jouw video marketing plan. Dit zijn namelijk de twee bekendste en grootste platforms voor het delen van video’s. Maak op beide platforms een videokanaal aan geheel volgens de huisstijl van jouw bedrijf. Het zou zonde zijn als jouw halfslachtige poging om een YouTube account op te starten een bezoeker ervan weerhoudt door te klikken naar je website. Als je het doet, doe het dan goed.

Zorg ervoor dat je video’s relevante titels hebben en voeg transcripten toe. Op deze manier is jouw video beter vindbaar via Google en til jij je video marketing naar een hoger plan. Gebruik vooraf bepaalde keywords om kwalitatief betere transcripten te maken. Let echter wel op met overmatig gebruik van keywords. Zoekmachines ‘lezen’ daar zo doorheen en straffen je vervolgens met een lagere ranking. Schrijf je teksten daarom voor échte mensen.

Geef je video ook relevante hashtags mee. Met deze vorm van video marketing target jij je video een stuk beter, waardoor deze sneller bij je beoogde doelgroep terecht komt. Pas ook hier op voor een overdaad aan hashtags. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Go social met video marketing

Video is perfecte content om te delen via sociale media. Sociale media zoals Facebook, LinkedIn en Instagram waarderen video namelijk als zogenaamde hoogwaardige content. Dat betekent dat video hoger wordt geïndexeerd dan lange lappen tekst en andere posts en daardoor hoger in de tijdlijn van jouw volgers verschijnt.

Daarnaast zorgen video’s op sociale media over het algemeen voor meer engagement dan afbeeldingen of tekst. Dat wil zeggen dat jouw volgers eerder geneigd zijn om op jouw video te reageren of deze te liken. Om nog meer engagement uit te lokken kun je ook previews of making of video’s van jouw uiteindelijke video’s delen.

Om je video marketing plan nog een extra boost te geven kun jij je medewerkers ook vragen jouw video’s te delen op persoonlijke pagina’s. Zo creëer je op een eenvoudige manier nog meer bereik voor jouw video’s. Je kunt uiteraard ook overwegen je video’s tegen betaling te promoten. Maak hiervoor wel een bewuste en beredeneerde keuze. Een groot bereik via je sociale media is niet per definitie relevant. Tot slot is het verstandig verschillende versies te maken voor je verschillende sociale media. Op Facebook vind je natuurlijk een andere doelgroep dan op LinkedIn en daarnaast heeft ieder platform zijn eigen ideale formaten en afmetingen voor het plaatsen van hoogwaardige videocontent.

Video marketing via je website

Bij een goed video marketing plan hoort uiteraard ook de integratie van video in je website. Je website is immers vaak toch je eerste communicatiemiddel. Wanneer je ervoor kiest om je video rechtstreeks op je website te plaatsen, is het goed om te weten dat dit negatieve gevolgen heeft voor de snelheid van je pagina. Dat is niet handig voor de gebruikerservaring, maar ook omdat Google trage internetpagina’s straft met een lagere positie in de rankings.

Denk er daarom over na om video’s op je website te hosten vanuit bijvoorbeeld YouTube of Vimeo. Houd er dan wel rekening mee dat YouTube wat minder clean overkomt dan Vimeo. Dat uit zich vooral in de aanwezigheid van reclames binnen YouTube. Daarnaast verwijst YouTube ook wat minder clean door naar nieuwe (vaak niet relevante) video’s. Om dat te voorkomen kun je er voor kiezen om je video te eindigen met thumbnails van jouw andere video’s. Op die manier houd je de kijker langer op jouw kanaal en bij jouw video’s.

Vergeet je offline video marketing niet!

Uiteraard is het belangrijk dat je ook je offline video marketing niet vergeet. Heb je een video die je aan een (potentiële) klanten kunt laten zien? Laat de video dan ook zien als ze op je kantoor lang komen! Sta je op een beurs of spreek je op een evenement? Vergeet dan die mooie video niet! Offline video marketing kost weinig geld en moeite dus waarom zou je deze kansen laten liggen?

Online communicatievormen

Ook bij je overige online communicatiemiddelen is het slim om na te denken over de eventuele integratie van video. Gebruik je video bijvoorbeeld in een mailingcampagne of verstuur je regelmatig nieuwsbrieven naar jouw klantenbestand? Denk er dan eens over na om die nieuwsbrief op te fleuren met jouw video’s.

Meet je video marketing succes

Om je video marketing plan op langere termijn succesvol te laten zijn is het belangrijk om de resultaten van je eerdere inspanningen goed bij te houden. Je kunt zien hoe vaak je video is bekeken, op welk medium, op welk device, wanneer mensen afhaken, wat de vervolgacties zijn en nog veel meer. Superveel handige data dus om jouw (toekomstige) video’s te optimaliseren voor het juiste medium en voor jouw publiek. Als je goed met deze mogelijkheden omspringt, vergroot je op lange termijn makkelijk het rendement van jouw video’s.

Conclusie

Een gedegen video marketing plan is een onmisbare factor voor het (online) laten slagen van jouw video’s. Door de enorme stroom aan content is het verstandig te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zorg ervoor dat jouw video’s gevonden worden door je doelgroep. Want wat heb je nou aan krachtige video’s als niemand ze ziet?

Terug naar blog